Gijtesprongen
De Natte Gijt: van prijswinnende thuisbrouwers naar constante factoren in het Nederlandse bierlandschap
Wat gebeurt er in bierland? Welke nieuwe brewpubs openen? Welke biermerken lanceren welke bieren? Welke festivals zijn een must visit? Zo veel te proeven, zo weinig tijd….
Voor wie brouw je je bier? Als thuisbrouwer begin je met wat je zelf lekker vindt. Als je dan commercieel gaat, moeten er genoeg mensen zijn die jouw bierideeën ook willen drinken, keer op keer. Welke bierstijlen passen bij je merk? Welke smaken wil je aan de wereld schenken?
Met zoveel bierrecepten en bierstijlen zijn er ideeën genoeg voor honderden brouwerijen om wekelijks nieuwe smaken op de markt te brengen. Welke trends en hypes zijn er in bierland? Wat gebeurt er allemaal?
De Natte Gijt: van prijswinnende thuisbrouwers naar constante factoren in het Nederlandse bierlandschap
Bier drink je omdat het lekker is. Bier T-shirts draag je omdat dat bier lekker is. Je hebt viltjes van dat ene merk omdat… Je weet waar dit heen gaat. Buttons, glazen, posters, emaille borden, patches, etc. Merchandising is van alle tijden en in de bierwereld geen onbekende. Maar het belangrijkste is natuurlijk het verhaal…
Bier drink je omdat het lekker is. Bier T-shirts draag je omdat dat bier lekker is. Je hebt viltjes van dat ene merk omdat… Je weet waar dit heen gaat. Buttons, glazen, posters, emaille borden, patches, etc. Merchandising is van alle tijden en in de bierwereld geen onbekende. Maar het belangrijkste is natuurlijk het verhaal…
Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 500 commerciële brouwerijen, waarvan de meesten geen eigen ketels hebben. Hoewel… veel van die brouwerijen zijn ontstaan uit thuisbrouwers, dus een thuisbrouwinstallatie zal er nog wel staan. Voor sommigen zijn dat potten en pannen en plastic vergistingsemmers. Voor anderen eigen gebouwde installaties met omgebouwde koelkasten als warme kamers.…
tech beer Minibrew is al vanaf 2015 bezig om de bierwereld radicaal te veranderen met hun zelfbrouwsysteem: een klein keteltje waarin je in drieënhalf uur 5 liter bier maakt. Daarna is het vier dagen tot twee weken wachten tot het bier klaar is. Een stuk korter dan je normaal gesproken moet wachten. Én, geen blik,…
Als brouwer moet je van verschillende markten thuis zijn. Je moet kunnen brouwen, uiteraard. Recepten kunnen bedenken. Je installatie van binnen en van buiten kennen. Het brouwproces van A tot Z begrijpen. Je merk kunnen bouwen. En heel goed kunnen schoonmaken. Het is bijna teveel voor één man/vrouw alleen. Zoals er verschillend typen mensen zijn,…
Als brouwer moet je van verschillende markten thuis zijn. Je moet kunnen brouwen, uiteraard. Recepten kunnen bedenken. Je installatie van binnen en van buiten kennen. Het brouwproces van A tot Z begrijpen. Je merk kunnen bouwen. En heel goed kunnen schoonmaken. Het is bijna teveel voor één man/vrouw alleen. Zoals er verschillend typen mensen…
Als brouwer moet je van verschillende markten thuis zijn. Je moet kunnen brouwen, uiteraard. Recepten kunnen bedenken. Je installatie van binnen en van buiten kennen. Het brouwproces van A tot Z begrijpen. Je merk kunnen bouwen. En heel goed kunnen schoonmaken. Het is bijna teveel voor één man/vrouw alleen. Zoals er verschillend typen mensen…
Afgelopen Dutch Craft Beer Conference werd een pleidooi gehouden voor duurzaamheid en lokaliteit. Belangrijke aspecten waarmee brouwerijen de komende jaren overeind kunnen blijven staan en zichzelf kunnen blijven bedruipen. Natuurlijk zijn er al brouwerijen die allang zagen dat dit de toekomst was. Berghoeve Brouwerij uit Den Ham bijvoorbeeld. Daar waar Oedipus droomt van een eigen…
Voor PINT zijn drie Nederlandse bieropleidingen met elkaar vergeleken. Dit artikel beschrijft de uitkomsten van die vergelijking.
Nederland telt inmiddels vele brouwerijen, waarvan een klein deel met eigen ketels en veel met eigenzinnige bieren. Eén van de brouwers die in de kop zat van de Nieuwe Nederlandse Brouwgolf is Ramses Snoeij. In een loods in Hooge Zwaluwe, op de grens van Drimmelen, staat een rij RVS te schitteren, gevuld met de dieren…
Nederland heeft inmiddels meer dan 400 brouwerijen en een groot aantal brouwers daarvan zijn van thuisbrouwen overgestapt naar commercieel brouwen. De recepten uitproberen doen die brouwers natuurlijk gewoon thuis in hun man cave. Tenminste, dat denk ik. Om die hypothese te testen, vroeg ik Jan Ronald Crans, u weet wel, van Crans Craft Beer (CCB),…
Aan het eind van een drukke vrijdag ontmoet ik Tommie Sjef Koenen in zijn nieuwe loods in Den Helder. Hij heeft op donderdag twee batches wort gebrouwen bij Ramses en keerde midden in de nacht terug naar huis. Na maar zes uurtjes slaap heeft hij gebuffeld om alle wort in de vaten te pompen. De…
Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 500 commerciële brouwerijen, waarvan de meesten geen eigen ketels hebben. Hoewel… veel van die brouwerijen zijn ontstaan uit thuisbrouwers, dus een thuisbrouwinstallatie zal er nog wel staan. Voor sommigen zijn dat potten en pannen en plastic vergistingsemmers. Voor anderen eigen gebouwde installaties met omgebouwde koelkasten als warme kamers.…