Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 500 commerciële brouwerijen, waarvan de meesten geen eigen ketels hebben. Hoewel… veel van die brouwerijen zijn ontstaan uit thuisbrouwers, dus een thuisbrouwinstallatie zal er nog wel staan. Voor sommigen zijn dat potten en pannen en plastic vergistingsemmers. Voor anderen eigen gebouwde installaties met omgebouwde koelkasten als warme kamers. En je hebt er met Speidel Braumeisters, of klonen daarvan. Goed dat die thuisbrouwkits niet zijn weggedaan, want sommige brouwers gaan van commercieel terug naar thuis brouwen. Eén van die brouwers is Daan Hoogewerf, voormalig van De Bourgondische Brouwers.
Bier met maten
Waar te beginnen? Wanneer en waarom Daan commercieel is gegaan? Waarom hij gestopt is met De Bourgondische Brouwers? Of waarom hij überhaupt is gaan brouwen? Dat laatste is wel een leuke start: “Ik ben er ingerold,” zegt Daan, “vrienden van me nodigden me uit om een keer te komen brouwen bij het KWBG, Het Kennemer Wijn- en Biergilde, in Heemskerk. Ik heb zelfs nog een fles van dat eerste brouwsel, een Rochefortkloon, gebrouwen op 28 januari 2012. Toen is het dus begonnen,” lacht hij.
Brouwen is een feestje
Bij het KWBG leerde Daan Gerrit Veldhuis kennen, en na een jaar of twee brouwen bij het gilde en daar recepten uit te proberen, besloten zij een brouwerij op te richten: De Bourgondische Brouwers. De naam sprak uit waar de mannen voor stonden: gezelligheid tijdens het brouwen. “Een lekker hapje en een drankje was een must”, zegt Daan, “brouwen moest wel een feestje zijn.” Bij het KWBG moest dat ook wel, want de mannen waren een hele dag kwijt aan het brouwen. Dat werd al makkelijker en minder toen ze besloten een commerciële batch te maken.
“Op een gegeven moment”, legt Daan uit, “wilden we onze bieren graag delen. Uit een soort impulsiviteit besloten we contact op te nemen met de Naeckte Brouwers. Die hadden net hun brouwerij op de Weverij in Amstelveen geopend en we kenden brouwer Ab van der Veen uit Beverwijk. Zo werden wij de eerste huurbrouwers bij de Naeckte en kwam ons eerste bier, Jan Zonder Vrees, uit tijdens de Week van het Nederlandse bier in 2014. Dat was een leuke lancering hier in Beverwijk, bij café Broer & Zus.”
Vier bieren, 7000 liter
De Jan Zonder Vrees was een smoked rye IPA, geen bier voor de beginnende bierdrinker. Daar zet je wel een stempel mee als brouwerij. “Ja, dat klopt, zegt Daan, “en daar ben ik nog steeds blij mee. We hadden minder naam gemaakt als we eerst met de Adelheid waren uitgekomen.” De Jan was ook het meest uitgesproken bier. De Adelheid was een aardige blonde, Willem de Duitser het bockbier en de Hugo de Zwarte een mooie Black IPA. In totaal brouwden de Bourgondische Brouwers 7000 liter bier bij de Naeckte voordat de mannen ermee stopten.
Een bourgondisch einde
Na een anderhalf jaar bieren brouwen, het bij slijters op de planken krijgen en op markten staan om het aan de man te brengen werd het allemaal wat minder bourgondisch. Een verschil in mening over de aanpak zorgde ervoor dat de commerciële activiteiten stopten. Het brouwen ging echter door, Daan keerde kort terug bij het KWBG. En binnen twee maanden stond er een Speidel Braumeister bij hem thuis in de schuur. “Dit is zoveel prettiger, hier heb ik alles in eigen hand. Als je dan met brouwen een dag kwijt bent, dan liever dicht bij huis.”
Het verklaart niet waarom Daan is blijven brouwen. “Brouwen is verslavend,” zegt hij. “Het is een simpel proces, maar door ingrediënten te combineren blijft het interessant. Het is natuurlijk gaaf om zelf bieren te maken die erg lekker zijn. Dat als je je laatste flesje van een bier opentrekt je merkt dat je dat zonde vindt. Dan is het kunst dat trucje te herhalen.” Nu heeft Daan al best wat recepten op zijn naam staan, welke zijn de recepten die herhaald worden? “Ik ben zelf erg blij met de Pret met Brett, de Root IPA en de Breakfast or Brunch. Daar zijn zeker al twee batches van gebrouwen.”
Broer & Zus & Zoon
Daan heeft niet alleen voor zichzelf gebrouwen. Hij kwam al wel eens in café Broer & Zus in Beverwijk en daar vroegen ze hem of hij niet een huisbier voor hen kon maken. Die uitdaging ging hij graag aan. “Begin 2016 zijn we testbrouwsels gaan maken. Ook nog bij het KWBG, trouwens, daar is de eerste batch Levenslicht, een tarweblond, gebrouwen en getest met verschillende gisten. In totaal heb ik vier recepten voor Broer & Zus gemaakt.” Samen met Ian Verreij, de zoon van Zus, heeft Daan saisons, porters, bokbieren en barleywines gebrouwen. “Naast het Levenslicht heb ik de Avondrood (bokbier), de Bitterzoet (porter) en de Nachtschade (dark strong ale) gemaakt met ze en de Bitterzoet heeft het geschopt tot beste huisbier van 2016, categorie Zwaar. Daar ben ik best trots op.”
Inmiddels maakt Stadsbrouwerij Broer & Zus haar eigen recepten en brouwt ze haar eigen testbatches. “Ja, Ian heeft goed bij me afgekeken,“ lacht Daan. “Dat vind ik ook wel gaaf, dat ik iemand heb aangestoken met het brouwvirus. Ik vind het een mooie ontwikkeling, een echte brouwerij in Beverwijk. Dat was ik zelf nooit begonnen, dan had ik mijn baan moeten opzeggen, en daar is die net even te leuk voor. Ook omdat het product bier de juiste aandacht nodig heeft,” legt hij verder uit. “Als je niet de tijd een aandacht aan je brouwerij en bier kan geven die het verdient, dan moet je andere keuzes maken. Dus ben ik weer een thuisbrouwer. Als ik er nu geen tijd voor kan vrijmaken, dan hoef ik niet te brouwen.”
Brouwerij Daan & Zonen
Commercieel hoeft Daan dus niet meer te gaan, het brouwen wanneer en wat hij wil is genoeg. Hoewel hij met de juiste uitdaging beste een recept wil uitproberen. Zo is er met een zekere Bierista journalist al twee keer een batch #beershirtweekbier gebrouwen in zijn Speidel, met zeekraal en cocoanibs. “Je hebt geluk dat dat bier lekker is geworden,” zegt Daan, “anders hadden we geen batch twee gehad.” Er moet dus wel uitdaging zitten in de te brouwen bieren. “Jazeker,” zegt hij, “uitdaging in een nieuw recept, of de uitdaging een recept voor de tweede keer net zo goed te maken.”
Daan blijft op zoek naar lekkere smaken, naar nieuwe bieren en nieuwe uitdagingen. Soms verzint hij zelf iets, maar ook zijn zoons helpen hem daarbij. Zoon Mees heeft al geweldige ideeën voor nieuwe bieren, er schijnt iets aan te komen met sprinkhanen. Dat zijn zoons een belangrijke inspiratiebron voor hem zijn blijkt wel uit de naamsverandering: Brouwerij Daan is nu Brouwerij Daan & Zonen. Jong geleerd is oud gedaan!
Wat gaan we van Daan horen?
Een van de redenen om commercieel te gaan was dat Daan zijn bieren wilde delen. Speelt dat dan nu nog mee? “Ergens wel,” zegt Daan nadenkend, “in mijn hoofd speelt het idee al wel een tijdje om een keer met een homebrew competitie mee te doen. Dat zorgt er wel voor dat mensen geïnteresseerd blijven in je bier. Ondanks dat ik brouw wat ik lekker vind, vind ik het ook belangrijk dat anderen er van kunnen genieten. En er is nog iets waar ik al mee speel: ik vind het ook erg leuk om het brouwproces aan anderen uit te leggen, dus ik denk dat ik dat in mijn kleine brouwschuur ook ga doen.” Gelukkig voor ons gaat Daan dus door met brouwen van mooie bieren. En we mogen zelfs de kunst bij hem af gaan kijken. Tijd om weer eens een recept aan hem voor te leggen…