Tijdens de presentatie op de Dutch Craft Brewers Conference liet ik me ontvallen dat er bieren zijn die ik vanuit naam of merk niet zou kopen. Iemand vroeg me of ik die bieren zou drinken als het me aangeboden werd. Uiteraard zei ik ja, ik ben en blijf een smaakfetisjist. Kort na de conferentie was ik in Arnhem bij Durs en kreeg ik een Jetser in m´n glas. Bij de release van het #beergeeksbeatALS bier in Deventer kreeg ik een glas Mannenpap in m´n handen… Dus heb ik geproefd wat ik anders nooit geproefd had.
Durs
Ik had de opening van Brouwerij Durs gemist, maar ik wilde graag bij brouwster Sophia Franx op bezoek. Niet alleen omdat ik graag in Arnhem kom, ook omdat ik erg benieuwd ben naar die nieuwe stadsbrouwerij in Klarendal. Voor wie Arnhem niet kent: Klarendal is een oude volkswijk die een prachtige metamorfose ondergaat. Het is inmiddels het Modekwartier met veel winkels van jonge modeontwerpers. Een brouwerij misstaat in zo’n hippe wijk niet.
Tegenover mijn favoriete T-shirt dealer Okimono, en links boven de bar Caspar zit dan brouwerij Durs. In een Oostenrijkse brouwinstallatie wordt het Arnhems bier gebrouwen wat in Chinese lagertanks ligt te rijpen. Sophia tapt een Jetser, de tripel van Durs, voor ons uit de tank. Het etiket van het bier prijkt al op het bordje op de lagertank, ook daar staan de borsten fier vooruit. Maar laten we eerst het bier proeven voordat we het over de naam en het etiket hebben.
Jetser
De Jetser is een romige tripel met een volle banaangeur en -smaak. Ik kan het niet nalaten om te zeggen dat er een flinke banaan tussen de jetsers zit. Om maar gelijk m’n punt te maken dat ik de naam verschrikkelijk vind. Sophia lacht: “Weet je wat grappig is? De meesten die commentaar op de naam hebben, zijn mannen.” Tja. Is het dan dat ik het beste jongetje in de klas wil zijn? Ik voel me niet prettig bij seksisme. Hoewel je het bij jetsers niet zou verwachten, vind ik het toch erg plat.
Durs speelt er wel mee, natuurlijk, met het platte. In hun Facebook en Instagram posts wordt plat Ernems geschreven. Prima, het is een duidelijke positionering. Het is vast grappig om een Geutpisser of een Jetser te bestellen in de kroeg. Het etiket van de Dakhaas vind ik dan toch weer iets té. Als ik een kattegat wil zien, ga ik wel naar Denemarken. Ik ben benieuwd wat de lokale bevolking ervan vindt.
mannenpap
Het is vast niet zo dat men in het oosten van het land patent heeft op platte namen. Er zitten er in de 700+ brouwerijen in Nederland nog vast een paar tussen die ik nog niet heb ontdekt.
Dat Mannenpap in Nijmegen huist, maakt het statistisch wel interessant om er eens naar te kijken, of het aan het oosten ligt. Ik zie de mannen van de pap in Deventer rondlopen, bij de release van het #BeerGeeksbeatALS bier, en ik kan het niet nalaten om op ze af te stappen.
Weinig subtiel roep ik naar ze : “Mannenpap, waarom?!” Sjoerd pakt direct zijn biezen, maar Jelmer wil me wel te woord staan. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat hun naam ter sprake komt, dus een antwoord is paraat. Want met mannenpap wordt niet dat spul bedoeld, wat in mijn hoofd rondwaart als associatie, maar de pap die ontstaat bij het maischen: een pap van water en mout. “Inmiddels,“ zegt Jelmer, “is de associatie bij Mannenpap ook kwalitatief goed bier. In ieder geval in de omgeving van Nijmegen. Ons bier verkoopt goed. Uiteindelijk maakt de naam van onze brouwerij niet uit.” Op zich is dat een goed uitgangspunt: kwaliteit is de basis voor de verkoop.
zaad
Jelmer en Sjoerd lopen naar de brouwinstallatie van Davo en ik besluit Sjoerd nog eens proberen te tackelen. Als je kiest voor een naam, mag je je daarvoor best verantwoorden, vind ik. “Jij denkt aan zaad,” zegt Sjoerd, “wij hebben het daar niet over.” Ik kan me toch niet aan het idee onttrekken dat het geen gemeengoed gaat worden om in het café om een Mannenpap te roepen… Aan de andere kant, je bestelt vaak een bier, en niet een biermerk.
Ik ben benieuwd hoe het met Mannenpap en de Jetser van Durs zal gaan. Ik denk dat ik zal blijven kiezen voor bieren met een naam die minder ‘in your face’ is. Als ik dan mag kiezen, dan heb ik liever een Jetser dan Mannenpap. Uiteindelijk zal de smaak van het bier de doorslag geven, natuurlijk. Maar als ik dan ik Arnhem of Nijmegen ben, dan zou ik zomaar een bier van Leroy Brown, Oersoep of Nevel kunnen bestellen.