Er wordt gezegd dat je niet kunt twisten over smaak, en toch doen we dat dagelijks. Je hebt de bierdrinkers die rustig de hele avond pils drinken en die na één pils graag een andere bierstijl proeven. Mensen die een IPA al snel te bitter vinden en zij die dezelfde IPA niet bitter genoeg vinden. De liefhebbers die graag een zuur bier degusteren en ook die zich niet wagen aan zelfs één slok zure meuk. Smaken verschillen, en daar kun je een hele avond over twisten, maar smaken kunnen ook veranderen.
Hoe meer je proeft, hoe meer je je smaakdatabase vult. Dat is niet alleen met bier zo, maar met alle etenswaren. Naast dat je smaken beter gaat proeven, gaat ook je benchmark omhoog. Je gaat het verschil proeven tussen echte vanille en namaakvanille, tussen volmoutbieren en bieren met mais en rijst. Je gaat proeven wat een goed bier is en waar brouwfouten in zitten. En je gaat bepalen wat voor jou een lekker bier is en wat niet (of daar nou een brouwfout in zit of niet, trouwens.)
Het mooie aan bier is de smaakrijkdom van het product. Elk ingrediënt geeft geur en smaak af: de gist, de hop, de mout en zelfs het water. Daarom is het ook zo moeilijk hetzelfde bier nog een keer te maken; verander één klein dingetje in het recept of het koken en je hebt een ander bier! Ik vraag me dan ook wel eens af of ik wel hetzelfde bier drink als ik een geliefd bier nog eens koop. Is mijn smaak zo snel veranderd of is het recept niet hetzelfde? Bij een thuisbrouwsel is het antwoord (bijna) altijd het tweede, bij een commerciële brouwer zou dat niet mogen.
Het leukste aan smaak is het samen proeven. Er worden tegenwoordig door het heel land proeverijen georganiseerd, of je kunt bierkenners thuis uitnodigen voor een privéproeverij. Je kunt ook heel makkelijk zelf organiseren. Koop een aantal verschillende flesjes bier (1 flesje voor 3 personen), laat die blind inschenken en ruiken en proeven maar. Zet je smaakdatabase aan het werk. Ruik je wat fruitigs? Ruik je graan, specerijen of iets kruidigs? Als je specerijen ruikt, welke dan? Kaneel? Kruidnagel? Nootmuskaat? Overleg met elkaar. Trek de keuken leeg om te controleren of je het goed ruikt.
Er is wel een nadeel aan het beter leren proeven. Je gaat niet meer terug willen naar goedkope producten. Je zult verse kruiden en specerijen willen gebruiken, verse groenten, scharrelkippen, vrije uitloopeieren, etc. Je gaat een mening vormen over welk bier welk goed is en welk niet, gebaseerd op jouw smaakdatabase. En je gaat met anderen twisten over smaak. Je gaat ze ook leren proeven. Je gaat genieten. Elke slok wordt een ontdekkingsreis!